Digitale reboarding bij Royal Schiphol Group met de Check-in app

"Connecting your world”, luidt de ‘why’ van Royal Schiphol Group. Samen met ruim 2.500 medewerkers creëert de onderneming de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens in de wereld. Met een uitmuntende luchthaveninfrastructuur en faciliteiten voor passagiers en vracht vanaf Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en Eindhoven Airport, zorgt Royal Schiphol Group voor de bloei van internationale handel, toerisme en kennisuitwisseling.

Schiphol-logo

Hoe Appical bijdraagt aan een gezonde en veilige werkplek

Royal Schiphol Group vindt het erg belangrijk dat iedereen zich op Schiphol veilig, gewaardeerd en welkom voelt: van reiziger tot medewerker. Ook in tijden van COVID-19.

Door de pandemie was er een sterke daling in het vliegverkeer, terwijl een groot deel van het ondersteunend personeel werd gevraagd om vanuit huis te werken. De organisatie stond daardoor voor een grote uitdaging: hoe blijf je verbonden met je medewerkers wanneer je elkaar niet ziet op de werkvloer? En hoe houd je je medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

De Schiphol Check-in app

Royal Schiphol Group merkte de behoefte aan het verbinden met medewerkers thuis en het laagdrempelig kunnen aanbieden van de vele wijzigingen die het Corona-proof werken op kantoor met zich meebrengt. Daarom ging de organisatie op zoek naar een geschikte communicatie tool.

Schiphol koos ervoor om samen te werken met Appical en vijf weken later werd de Schiphol Check-in app gelanceerd, verbonden met de bestaande systemen en conform de juiste security- en privacy eisen.

 

Informeren over de ‘nieuwe’ werkplek

Om haar medewerkers te kunnen voorzien in een veilige werkplek, is er hard gewerkt om het Schiphol hoofdkantoor voor te bereiden voor de terugkomst van het personeel (ook wel het reboarden van personeel genoemd). 

Denk daarbij aan het herinrichten van de ruimte: minder werkplekken die meer verspreid zijn en op voldoende afstand van elkaar, maar ook desinfectiepunten, bewegwijzering van looprichtingen en het sluiten van bepaalde faciliteiten. 

Een hoop verandering, gewijzigde regels en nieuwe informatie waar medewerkers aan moeten wennen. De Schiphol Check-in app zorgt voor één centrale plek waar alle informatie te vinden is rondom aangescherpte regels, veiligheid en de ‘nieuwe’ werkplek. 

Welkom

De Schiphol Check-in app zorgt voor één centrale plek waar alle informatie te vinden is over wat medewerkers te wachten staat bij de terugkomst naar kantoor en praktische tooling, zoals een werkplek reserveren.

Voortgang

Op het dashboard in de Check-in app kunnen medewerkers de inhoud en de voortgang van het reboarding programma inzien.

Checklist

Voor elk moment in de reis bevat de Schiphol Check-in app checklist items, zodat er geen stappen worden overgeslagen. Zo kunnen medewerkers van te voren een werkplek reserveren via de app.

Op je Schiphol werkplek

De Schiphol Check-in app volgt de reis van de medewerker: van huis naar kantoor en terug. Medewerkers ‘swipen’ door de relevante informatie op het juiste moment.

Reis van de medewerker staat centraal

Samen met Appical heeft het projectteam van Schiphol binnen vijf weken de opbouw van het digitale reboarding platform uitgestippeld en de content ontwikkeld, waarbij de beleving van de medewerker centraal staat. 

De Schiphol Check-in app volgt namelijk de reis van de medewerker van huis naar kantoor en biedt relevante informatie aan op het juiste moment. De informatie wordt via interactieve content aangeboden: van video, checklisten tot quizzes. 

Medewerkers kunnen via de app van te voren een werkplek reserveren. Zo wordt de maximale capaciteit op kantoor nooit overschreden en worden aanwezige medewerkers geregistreerd. 

Ook worden de medewerkers om feedback gevraagd: werken de nieuwe regels wel in de praktijk en waar hebben ze meer behoefte aan? Dankzij de continue feedbackloop die uit het platform van Appical wordt opgehaald, kan Schiphol direct en gemakkelijk het reboarding programma aanpassen en verbeteren.

Welkom terug!

De Schiphol Check-in app wordt voornamelijk gebruikt op de mobiele telefoon. Dit heeft als voordeel dat medewerkers de app overal kunnen gebruiken en ze altijd beschikking hebben over de juiste en meest recente informatie. Thuis op de bank of onderweg naar kantoor. Zo werkt Royal Schiphol Group samen met haar medewerkers om een gezonde en veilige werkplek te creëren en ze een warm welkom terug te geven op kantoor.

Schiphol skyline

Benieuwd naar wat Appical voor jou kan betekenen?

Vraag een demo aan

Vorige case

Onboarding bij Wortell

Volgende case

Euler Hermes