Employee wellbeing? Medewerkers die happy zijn, dat is waar werkgeluk over gaat! Maar wanneer is een medewerker gelukkig? Van welke factoren is dat afhankelijk en hoe zorg je er als organisatie voor dat je een ‘Great Place To Work’ wordt? Want vergeet niet: zoals de content die je schrijft zuurstof is voor je klanten, is werkgeluk zuurstof voor je onderneming!

‘People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel’ – Maya Angelou

 

Geluk

Het grootste event over werkgeluk, Happy People Better Business, vond 20 maart plaats in het Parktheater Eindhoven en Appical was er ook bij! Gelukkig zijn heeft te maken met de mate van tevreden zijn met de huidige werkomstandigheden. Iedere medewerker wordt ergens anders gelukkig van en het is daarom belangrijk in gesprek te gaan en blijven met je team. Zoals Frank van Massenhove zegt: wordt je gelukkig van fysiek thuiswerken of van het gevoel thuis te werken? Dat laatste is te realiseren door een kantoor zo in te richten dat collega’s zich thuis voelen. Uiteraard ook belangrijk: een werksfeer waarin het oké is om te lachen en waar men zich veilig voelt gelukkige, maar ook minder gelukkige momenten met elkaar te delen.

‘Happiness is the purpose of your existence. Happiness is dependent on ourselves’ – Artistotle

Succesvol

Wanneer een medewerker succesvol is, is hij/zij vaak gelukkig. Maar als je gelukkiger bent heeft dat ook een positief effect op zijn/haar succes. Wanneer is een medewerker dan succesvol? Laat dit niet afhankelijk alleen zijn van opgedragen KPI’s en de mening van managers tijdens beoordelingsgesprekken, maar evalueer geregeld binnen je team. Een doel van zelfsturing is bijvoorbeeld om managers overbodig te maken en de attitude van medewerkers te stimuleren. Waarom zouden HR en hiring managers alleen bepalen wie de nieuwe collega wordt? Waarom laten we directe teamleden hier niet over meebeslissen? Zij zijn uiteindelijk degene die met elkaar moeten opschieten en met elkaar doelen behalen. Je ziet je collega’s meer dan je partner, dus enige mate van werkgeluk draagt wel bij aan een mooie loopbaan. Successen mogen dan ook zeker gevierd worden. We schreven eerder een blog over 5 redenen waarom successen vieren zo belangrijk is.

happy employees

Loyaliteit

Naast werkgeluk is de ‘purpose’ van jouw organisatie mede bepalend voor de loyaliteit van jouw medewerkers. Denk hierbij aan de missie, visie en doelstellingen van een organisatie. Waar werken we naartoe?

Heeft jouw bedrijf zelfredzaamheid als kernwaarde? Of dit nu wel of niet het geval is, eigenlijk willen we allemaal zelfredzaam zijn. Vrijheid en verantwoordelijkheid geeft medewerkers een gelukkig gevoel en geeft vertrouwen, waardoor loyaliteit toeneemt. Zo maakte Ynzo van Zanten, Head of People & Culture bij Tony’s Chocolonely, een woordspeling dat chocolade ook een bittere kant heeft en ze zich daarom inzet voor 100% slaafvrije chocolade. ‘We are crazy about chocolate, but serious about people’.

Winstdoelstellingen en werkgeluk

Great Place To Work schreef al eerder een blog over Happiness is the new ROI. Stel jezelf eens de vraag: wat mist de maatschappij als wij er als bedrijf niet meer zijn? Tijdens het event over werkgeluk gaf mijn collega Sweder een workshop ‘Create Your Onboarding Journey’, een interactieve sessie waarbij hij samen met deelnemers de Onboarding Game speelde en je mee op reis neemt door de eerste weken van een nieuwe collega. Op haar beurt gaf Hutten, business catering en horeca, een sessie over ‘Met geluk geld verdienen’ en gingen ze dieper in op de veranderende rollen binnen HR. Denk aan purpose ontwikkelaar, werkgelukdeskundige, employee experience architect, agile coach, trend vertaler en social controller. Tom Haak schreef eerder over de trends in HR job titles. Winst zou nooit een doel op zich mogen zijn. Tuurlijk maak je als commercieel bedrijf winst, maar dan wel vanuit een missie en visie waar doelstellingen uit voort komen. Een mooi voorbeeld is hoe een Nederlands bedrijf keihard groeit door ‘chef werkgeluk’.

employee journey werkgeluk

‘Identifying your culture is a journey, so is happiness at work’.

 

5 factoren om binnen jouw organisatie direct aan de slag te gaan met werkgeluk

1. Autonomie

Dit zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig zijn en met innovaties komen. Ze leveren beter werk en hebben een hogere productiviteit. Creëer een omgeving waarin medewerkers binnen bepaalde kaders zelf beslissingen mogen nemen.

2. Persoonlijke groei

Een leven lang leren is iets wat ons bekend in de oren klinkt. Heeft jouw organisatie een jaarlijks opleidingsbudget per medewerker? Probeer dan een academy op te zetten of ga in ieder geval eens in gesprek over de ontwikkelingsmogelijkheden die de medewerker zelf voor ogen heeft.

3. Zingeving

Het geldt niet alleen voor millennials, we willen allemaal bijdragen aan een groter geheel. Een doel hebben en een visie waar we achterstaan. Werken moeten we allemaal, waarvoor je werkt dat is jouw keuze!

‘Wil je hier meer over weten? Download dan de whitepaper – De millennial mythe ontrafeld’.

 

4. Relaties

Softskills blijven belangrijk. We zoeken niet alleen iemand die bij het team past qua skills, maar ook qua cultural fit en omgangsvormen. Een gezellige werksfeer heeft een positieve invloed op ons allemaal.

5. Vitaliteit

We leven gezonder, leven langer en werken dus ook langer. De generatie die momenteel tussen de 20-30 jaar is, weet vrijwel zeker dat ze tot hun 70ste jaar mogen werken. Het is daarbij belangrijk als werkgever de vitaliteit te bevorderen. Dat kan zijn in de vorm van gratis vers fruit op kantoor, maar bijvoorbeeld ook door een eigen sportschool.

Een happy cultuur bouw je niet binnen een maand. De reis naar een cultuur waar iedereen zich onderdeel van voelt, beleef je samen. Binnenkort meer over de te zetten stappen naar een happy cultuur.

Wat betekent werkgeluk voor jou?