De trend valt niet te missen: employer branding, employee journey, candidate experience, employee centric, noem het maar op. Overduidelijk is dat de medewerker centraal staat in 2018.

– De eerste blog in een tweeluik die gaat over Employee Experience & de Employee Journey –

Eerder deze week verscheen de volgende blog op Werf& over de waarde van een EVP – oftewel: praat Nederlands met me. Hiermee wordt bedoeld dat we als organisatie goed voor onze eigen medewerkers moeten zorgen. Als Employer Branding Specialist ben ik daarom geregeld aanwezig bij events met deze thema’s. Zo was ik 23 januari aanwezig bij het event Inspiratie voor Employee Experience, het eerste event in Nederland gericht op de zogenaamde ‘EX’. Daarom wil ik graag mijn verwachtingen voor de toekomst met jullie delen. Begin volgende maand zullen we vanuit Appical ook de belangrijkste trends voor 2018 op het gebied van de gehele employee journey in kaart brengen.

‘Binnen marketing draait het al jaren om de beleving die de klant heeft bij het bedrijf, het merk en het product. 2018 is het jaar van de Employee Experience.’

Uitdagingen voor HR

Employee Experience is de nieuwe uitdaging voor HR. 88% van de HR managers wereldwijd ziet Employee Experience de komende jaren in belang groeien (survey KennedyFitch, 2017) via Happy People Better Business. En dat is logisch, want blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Toen ik halverwege vorig jaar een LinkedIn uitnodiging kreeg van Heleen Mes om lid te worden van de groep Employee Experience Nederland/België, vond ik het gaaf om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor de journey die iedere nieuwe medewerker moet maken en wat hierin belangrijk is om te faciliteren als werkgever. Aankomende tijd ga ik samen met Appical collega’s en klanten in gesprek om hun employee journey en experiences in kaart te brengen en ga ik best practices zoeken voor hun grootste uitdagingen op dit gebied.

7 redenen om te starten met employee experience

 • Onze organisatie heeft moeite met het aantrekken van talent.
 • We zijn veel tijd kwijt aan het inwerken van nieuwe medewerkers en zouden graag een interactief platform gebruiken om dit voor zowel de new hire als de manager leuker en makkelijker te maken.
 • We zijn intern wel bezig met ambassadeursschap van onze medewerkers, maar dit is lastig want we hebben niet een specifiek verhaal. Iedere afdeling doet dit op haar eigen manier. Vaak ligt de verantwoordelijkheid voor het inwerken toch bij de leidinggevende, maar we willen dat iedereen hetzelfde ‘generieke’ deel (zie organisatieverhaal) meekrijgt.
 • We willen de medewerker meer centraal stellen en vanaf de eerste dag of zelfs al daarvoor stimuleren ons te voorzien van nuttige feedback.
 • We willen online en offline nog meer met elkaar verbinden. We zien hier steeds meer behoefte ontstaan, zowel bij young professionals als al onze andere medewerkers.
 • Bepaalde trainingen komen jaarlijks terug. Ook dit willen we op een leukere manier brengen dan via het intranet, we willen van statisch naar dynamisch.
 • Als organisatie heb je altijd te maken met verloop. Dat is niet erg, maar we willen graag kennis borgen en zorgen dat iemand die vertrekt ons ‘happy’ verlaat en ons zou aanbevelen.

Event – Inspiratie voor Employee Experience

Persoonlijk was ik heel benieuwd welke uitdagingen en trends er leven onder vakgenoten. ABN Amro vertelde over hoe medewerkers hun carrière bij de bank ervaren en de manier waarop zij hier onderscheidend in is. Mars (bekend van vele chocolademerken) vertelde over de integratie van waarden als voorwaarde om het verschil te maken voor medewerkers en hoe zij inzet, initiatieven en bijdragen intern erkennen. Oracle vertelde over de nieuwste technologieën die bij kunnen dragen in dit proces en JvH Gaming is uitgeroepen tot Best Managed Company 2017 en vertelde hoe succesvolle onboarding bijdraagt aan intern en extern succes als het gaat om de employee journey. JvH Gaming maakt sinds juli 2017 gebruik van het Appical platform (pre- en onboarding) en wij waren daarom blij te zien dat zij op eigen initiatief hun ervaringen wilden delen. Wij zijn erg benieuwd hoe de gehele employee journey eruit ziet en hoe zij deze in 2018 nog verder gaan professionaliseren. Het event werd afgesloten met een ‘complimenten college’ en ik was blij te zien hoe het geven van complimenten de motivatie in de dagelijkse praktijk versterkt. Het event deed haar naam eer aan. Het was een inspirerend event waar kennisdeling centraal stond en waar je als HR-manager, recruiter of marketing manager direct mee aan de slag kunt gaan!

Tips van Appical

De employee experience en wat het oplevert om je medewerkers centraal te stellen liggen al langer onder de loep. Voor het geval je je afvroeg of het de zoveelste HR hype was.. Niet dus! Bedrijven die de ‘hype’ negeren gaan het moeilijk krijgen hun groeidoelstellingen te behalen. In mijn volgende blog vertel ik je hoe een goede pre-, on-, en offboarding bijdragen aan jouw Employer Brand. Je krijgt onder andere antwoord op de vraag hoe je jouw employee journey het beste kunt vormgeven om talent te werven en behouden. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Waarom zou ik aandacht besteden aan de employee experience?
 • Waarom zijn een eerlijk organisatieverhaal en het overbrengen van je bedrijfscultuur zo belangrijk?
 • Waar moet ik aan denken bij het bereiken van mijn doelgroep?
 • Welke pijn neemt een goed pre- en onboardingproces weg voor HR en managers?
 • Hoe gaat een onboarding traject precies in z’n werk?
 • Waarom is het zo belangrijk om offboarding goed in te richten?

Antwoorden vind je binnenkort in het tweede gedeelte van dit tweeluik over de employee journey op onze blogpagina.