Welkom op onze gloednieuwe productblog! Als bedrijf schrijven we al een paar jaar blogs over HR onderwerpen als preboarding, onboarding en retentie van werknemers. Dit zijn onderwerpen waar we dagelijks mee te maken hebben en waarde voor onze klanten mee creëren. We krijgen regelmatig vragen van klanten, prospects, vrienden en familie over hoe het is om bij Appical te werken. Daarom hebben we besloten om een blog te starten over hoe we hier werken. We trappen af met een kijkje in de keuken van het SAAS (Software As A Service) productteam.

De kracht van de release note

Onze toolkit wordt continu bijgewerkt. Vijftien jaar geleden vonden we het nog ‘snel’ als er elk kwartaal een productupdate kwam, tegenwoordig zijn we gewend aan maandelijkse of zelfs wekelijkse updates. Bij productupdates horen gewoonlijk ook release notes. Release notes zijn waardevolle contactmomenten voor een bedrijf; ook al lezen de meeste gebruikers ze niet, de gebruikers die ze wél lezen, vormen een doelgroep die zeer betrokken is bij het product.

Releasenote

Bij Appical brengen we vaak releases uit, soms elke dag. Niet alle releases hebben direct gevolgen voor onze gebruikers, daarom schrijven we niet voor elke update een bericht aan alle gebruikers. Intern gebruiken we Slack als communicatiekanaal om nieuwe updates te delen. Daarnaast versturen we samenvattingen van product updates per e-mail (aan het eind van elke sprint).

We hebben als team geleerd dat het consequenties heeft als we niet de tijd nemen om goede release notes te schrijven. Klanten profiteren niet optimaal van ons product en collega’s weten niet goed wat de nieuwe functies zijn.

Hoe hebben we dit verbeterd?

We hebben een tool geïntroduceerd, intercom.io, waarmee we de release notes op een doelgerichte manier naar gebruikers kunnen sturen. Betrokken gebruikers krijgen de release notes voor alle verbeteringen, reguliere gebruikers alleen bij grote verbeteringen. Middels deze twee frequentievarianten proberen we gewone gebruikers niet te overladen met informatie, terwijl de gebruikers die dat nodig hebben alle nodige details krijgen. Het versturen van doelgerichte updates geeft ons ook inzicht in hoe updates worden geopend en gewaardeerd.

screenshot intercom

We gebruiken deze eenvoudige maar waardevolle feedback om de doelgroep en de toon van onze berichtente verbeteren. Ditheeft met de tijd geresulteerd in een hoger openingspercentage en meer interactie (meestal via de chatfunctie van intercom.io) met de gebruikers. We kwamen er ook achter dat gebruikers die meer release notes lezen ons sneller waardevolle productfeedback geven. Een win-winsituatie!

Onderscheidend vermogen

Elk bedrijf dat apps maakt, zou release notes moeten schrijven, het is een kans en geen ‘moetje’. Als je dit als bedrijf goed doet lever je een duidelijk onderscheidend vermogen. Als je geïnteresseerd bent in release notes volg dan het Twitter-account @gr8release waar goede voorbeelden worden verzameld.

Tot nu toe zijn release notes voor ons een uitstekende manier geweest om in contact te blijven met onze klanten. uiteraard zoeken we altijd naar manieren om dit nog beter te doen!

Laat ons weten hoe jij een productupdate zouden willen ontvangen via support@appical.net.