Op 23 februari organiseerde Appical een roundtable over onboarding in de zorg. Doel: HR professionals in de zorg ervaringen en best practices laten uitwisselen, kennis delen en elkaar inspireren om nieuwe medewerkers in alle functies beter en sneller in te werken. Renee Velsen van het OLVG in Amsterdam en Barbara Schouten van het Flevoziekenhuis in Almere deelden hun ervaringen. Dit zijn de belangrijkste tips die wij uit deze middag haalden:

#1 Pak je kans om nieuwe collega’s sneller productief te krijgen

Een goede onboarding is de uitgelezen kans om de euforie van een nieuwe baan vast te houden, zeker in een complexe werkomgeving zoals een ziekenhuis. Maar tegelijkertijd is naleving van procedures, veiligheids- en hygiëneprotocollen enorm belangrijk. Dit hoeft niet altijd droog en saai. Het OLVG zet bijvoorbeeld geen boekwerken aan tekst in haar app, maar maakt korte filmpjes. Bijvoorbeeld over het correct wassen van je handen.

#2 Betrek je stakeholders vanaf dag één

Het is belangrijk om alle belanghebbenden in een ziekenhuis bij het onboardingproces te betrekken. Het inwerktraject ligt vaak belegd bij meerdere afdelingen.Betrek daarom inhoudsdeskundigen & de OR bij het samenstellen van het programma en steek tijd en energie in het samen uitdokteren van het doel van de onboarding, welke onderdelen je wil gebruiken, wat je gaat meten en hoe dan. En zorg dat meerdere afdelingen zelf nadenken over hun content. Ook de directie. Bij het Flevoziekenhuis is een kop koffie drinken met de raad van bestuur bijvoorbeeld een vast onderdeel van het inwerktraject.

#3 Geef nieuwe collega’s een beter inzicht in hun werkomgeving

Tijd is kan mensenlevens sparen in een ziekenhuis. Snel weten waar je alles kunt vinden is dus belangrijk. Dat is de reden waarom steeds meer ziekenhuizen hun werknemers de mogelijkheid bieden om het gebouw te verkennen met een virtuele tour. Het Medisch Spectrum Twente doet dit bijvoorbeeld, maar ook in het Flevoziekenhuis is de rondleiding een onderdeel in hun onboarding app.
Bonus: een tour via virtual of augmented reality kan nieuwe medewerkers inzicht geven in plekken waar ze anders niet komen. Zoals het mortuarium bijvoorbeeld, of de OK.

#4 Vraag om feedback

Nieuwe collega’s komen fris binnen. Iedereen wordt echter binnen drie weken hartstikke bedrijfsblind. Maak gebruik van die cruciale eerste fase en vraag hen wat er beter kan. Deze feedback is enorm waardevol.

#5 Combineer on- en offline

Een goed onboardingprogramma bestaat zeker niet alleen uit een app. Het is juist belangrijk dat je dingen zoals een introductiedag of een borrel combineert met de online content die je aanbiedt. Het OLVG bijvoorbeeld heeft twee locaties in Amsterdam. Zij laat de groepen nieuwe medewerkers ’s ochtends starten met hun introductiedag op de locatie in Amsterdam Oost. Hier volgen ze een tour en doen ze opdrachten in de app. ’s Middags fietst of tramt iedereen naar de andere locatie in Amsterdam West om daar de rest van de introductiedag te vervolgen. Werkt perfect!

Wil je meer informatie van Renee of Barbara over de inzet van de Appical app? Stuur ons dan een email dan koppelen we jullie aan elkaar.

Benieuwd naar de foto’s? Onderstaand een kleine sfeerimpressie. Via deze link kan je alle foto’s bekijken.

Sfeerimpressie Appical klantevent